haraszti-Tatár Kata
tanácsadó szakpszichológus, képzésben lévő család-, és párterapeuta

Pszichológusi segítői munkámban a kapcsolat a hangsúlyos. A kapcsolódás önmagunkhoz, saját magunk ismerete, elfogadása, a magunkkal való együttérzés, ami kiindulópontja lehet a másokhoz és a környezetünkhöz való kapcsolódásnak. Hogylétünk ezeknek a függvénye. A lelki munka során fontosnak tartom a külső és belső erőforrások feltérképezését, és megtanulni azok megfelelő használatát. Manapság nem csak a természeti környezet erőforrásainak túlhasználata jellemző, hanem a saját személyes erőforrásainkkal is hajlamosak vagyunk visszaélni. A túlfeszítés nem fenntartható állapot, a lélekben ugyanúgy van ez, mint az izmok esetében, kell a lazítás, elengedés is.  Jó, ha tudunk egyensúlyt találni a szerepeink között, priorizálni a feladatainkat, ha el tudjuk sajátítani az öngondoskodás képességét.

Sok éves szülőkkel folytatott közös munkában (óvodapszichológusként, gyermekvédelmi alap- ill. szakellátásban doglozó pszichológusként) szerzett szakmai tapasztalatom során értettem meg, melyet aztán saját személyes élettapasztalatom tovább árnyalt, hogy a szülőség milyen erőtpróbáló feladat, amelyért vajmi kevés elismerést kapnak a szülők. Alapvető számomra, hogy minden szülő eredendően jót akar a gyermekének, és adott helyzetben a legtöbbet adja neki, amit adhat. Sokszor a támogatást jelentő közösségek hiánya jelenti a legnagyobb nehézséget. És így könnyen elakadhat a családi rendszer egy-egy nagyobb változás kapcsán, legyen az akár tervezhető (például iskolakezdés, testvér érkezése) vagy váratlan esemény (családtag elvesztése vagy családi krízis).

A konzultációk keretében biztonságos, elfogadó, barátságos légkör, valamint egyenrangú kapcsolat kialakítására törekszem. Hiszem, hogy mindenki a saját életének, aktuális helyzetének a szakértője, és én szívesen kísérem abban a folyamatban, amíg ő is megtapasztalja és elhiszi ezt önmagáról.Mivel fordulhatnak hozzám?

– életvezetési tanácsadás

– szülőkonzultáció, gyermeknevelési kérdések

– szülőségre való felkészülés

– várandósság és szülés körüli időszak kérdései

– krízisek, családi életszakaszváltások nehézségei

– ökopszichológiai szemléletű tanácsadás, klímaszorongás

Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Aenean lacinia bibendum nulla sed 

Subscribe to get 15% discount