Gyermek pszichodráma foglalkozások

A gyerekpszichodráma csoportterápiás módszer, amely a közös, felszabadult játék során a gyerekek képzeletvilágán, kreativitásán és a játékban átélt élményein keresztül fejti ki gyógyító hatását.

A játék varázsvilágban játszódik, ahol bármi megtörténhet, ami valamennyi résztvevő számára komfortos és elfogadható. A varázsvilág átélését jelmezek és kellékek segítik. A gyerekek a játék szimbolikus terében megjeleníthetik nehézségeiket, így ezek könnyebben leküzdhetővé válnak.

superhero boy child isolated on white

A foglalkozásokon egyszerre rendszerint 6-8 gyerek és két felnőtt dramatista játszik együtt. A foglalkozások 60 percesek.
A foglalkozást közös alkotással, általában rajzolással kezdjük, ami segít összehangolni a különböző lelkiállapotban érkező gyerekeket, és aminek segítségével a gyerekek kialakítják közös történetüket. A rajzolás segít abban is, hogy a gyerekeket aktuálisan foglalkoztató, de az ő szintjükön szavakba nem önthető, esetleg nem is tudatosuló vagy nehezen vállalható problémák felszínre kerülhessenek, hogy azzal a játék során dolgozni tudjanak.

A rajzolás során közösen alakítjuk ki a történetet, amelyben valamennyi résztvevő szerepet választ. A szerepek kiválasztása után a gyerekek a szerepnek megfelelő jelmezekbe bújnak, és elkezdődik maga a játék.

A játékot a történtek közös megbeszélésével zárjuk le.